top of page
 • Writer's pictureKatja

Arsenicum in rijst, iets om je druk over te maken?

Updated: Jan 22, 2021

Arseen, een natuurlijk voorkomend element en industrieel bijproduct, vormt een aanzienlijk gezondheidsrisico voor miljoenen mensen over de hele wereld wanneer het in drinkwater terechtkomt.

Het is zeer giftig bij hoge doses, maar chronische blootstelling aan lagere niveaus verhoogt het risico van blaas-, long-en huidkanker, evenals onvruchtbaarheid en eventueel diabetes, hart-en vaatziekten en andere aandoeningen.

Hoewel dit vaak wordt gezien als een groot probleem alleen in ontwikkelingslanden, zoals Bangladesh, de "Westerse wereld" heeft arseen problemen van zijn eigen. In feite wordt geschat dat meer dan twee miljoen Amerikanen water drinken uit particuliere putten die hoge arseenconcentraties hebben. Het afgelopen jaar, arseen maakte krantenkoppen bij verschillende gelegenheden voor haar aanwezigheid in rijst en andere voedingsmiddelen, ook.


Rijsttestresultaten

Een studie in de VS vrijgegeven resultaten van de analyse van 223 rijstmonsters, waaronder:

 • Witte

 • Brown

 • Organische

 • conventioneel geteeld

 • Binnenlandse

 • en ingevoerd,

 • merk rijst

 • winkel-merk rijst.

Tevens zijn er ook producten op basis van rijst getest, zoals

 • rijstgranen,

 • Dranken

 • Pasta

 • Bloem

 • Crackers.

Klik op de knop en start vandaag met een gezonder leven.

Verwijder de giftige stoffen uit je lichaam en krijg meer focus en energie.


Vrijwel alle bleken zowel anorganisch arseen

(een bekende menselijke kankerverwekkende stof) te bevatten

en organisch arseen (als minder schadelijk, maar nog steeds zorgwekkend)

De niveaus welke werden aangetroffen zijn zorgwekkend

In deze context verwijst de term "organisch" naar de chemie van het element, niet of het voedsel biologisch werd geteeld.

Er waren grote verschillen in de bevindingen-immers, er zijn veel verschillende soorten rijst geteeld over de hele wereld en onder verschillende omstandigheden.

Maar sommige trends komen wel duidelijk naar voren: Witte rijst uit Arkansas, Louisiana, Missouri en Texas (waar de meeste Amerikaanse rijst vandaan komt) had meer totale en anorganische arseen dan rijst elders geteeld, waaronder Californië, India en Thailand.


Binnen dezelfde merken, had bruine rijst meer arseen dan witte rijst (sommige arseen wordt verwijderd wanneer de korrel van de buitenste laag wordt gestript tijdens de verwerking om witte rijst te maken).

Voorlopige resultaten van de Food and Drug Administration (FDA) analyse van 200 rijstproducten, ook vrijgegeven, waren in overeenstemming met die van Consumer Reports.


Biologische bruine rijstsiroop is ook in het nieuws. Een studie van Dartmouth College, in Environmental Health Perspectives, bleek dat granen repen, peuter formules en andere producten gemaakt met deze zoetstof een verhoogd arseen niveau hebben.

Er is niet vergeleken of er een verschil is tussen biologische bruine rijstsiroop en niet-biologische bruine rijstsiroop, maar er is geen reden om te denken dat het type van de gebruikte landbouwmethode een factor is, volgens Brian Jackson, Ph.D., hoofdauteur van de studie.

Rijst als arseenmagneet

Het blijkt dat rijst bijzonder efficiënt is in het opnemen van arseen, deels omdat het wordt geteeld in onder water overstroomde omstandigheden, waardoor de binding van arseen door de bodem vermindert, waardoor de stof meer beschikbaar is voor het graan.

Bovendien, op arseen gebaseerde pesticiden werden tientallen jaren gebuikt op katoengewassen in delen van de VS, waar rijst nu wordt geteeld, en hun residuen blijven in de bodem.


Wanneer u rekening houdt met industriële bronnen van arseen die bodem vervuilen (zoals van kolencentrales, mijnbouw en kopersmelterijen) en arseen dat nog steeds wordt gebruikt in sommige pesticiden, diervoeders en meststoffen, is het gemakkelijk om te zien hoe arseen in rijst kan terechtkomen.


Ook andere voedingsmiddelen hebben sporen van arseen, met inbegrip van sommige vruchten, groenten, sappen, wijn, champignons, gevogelte en zeewier (met name hijiki). Vissen welke zich voeden met zeewierconcentraat en hierdoor hoge dosis arseen consumeren, zijn vaak in staat deze te veranderen in de minder schadelijke organische vorm.

Volgens een 2010 Environmental Protection Agency (EPA) studie, komt 17 procent van onze blootstelling via de voeding aan anorganische arseen komt uit rijst,

terwijl fruit en vruchtensappen bijdragen 18 procent, en groenten 24 procent.

Natuurlijk, als je eet veel rijst, heb je een hoger percentage van totale arseen blootstelling .

Arseen is ook gevonden in sommige mineraalwater.


Wat zijn de rijstrisico's?

Zijn de hoeveelheden arseen in rijst hoog genoeg om bezorgd te zijn?

Het is moeilijk te zeggen. Er zijn geen federale grenzen voor arseen in voedsel aangezien er voor drinkwater zijn (ironisch genoeg, is China, dat een slechte verslag van de voedselveiligheid heeft, het enige land dat arseen in voedsel regelt).


In 2001, heeft de EPA de limiet voor arseen in water op 10 delen per miljard (ppb),

een grote daling ten opzichte van de vorige 50 ppb limiet in 1975- maar nog steeds te hoog, zeggen deskundigen. De EPA had eerder voorgesteld een strengere limiet van 5 ppb arseen in water.


In de Consumer Reports testen, veel rijstproducten overschreden de hoeveelheid arseen die je zou krijgen van het drinken van een liter water met een niveau van 5 ppb.

Aan de andere kant, het is onbekend of arseen in rijst vormt hetzelfde risico als arseen in water, omdat ons lichaam kan absorberen en verwerken anders.

Bovendien hangt het gezondheidsrisico ook af van de concentraties van de verschillende vormen van arseen die aanwezig zijn.

Hoewel sommige rijstfabrikanten het nieuws serieus nemen, stelt de Amerikaanse Rice Federation, die duizenden rijstboeren vertegenwoordigt, dat rijst veilig en voedzaam is en dat "er niet voldoende gegevens zijn over arseenniveaus in rijst of potentieel risico voor de menselijke gezondheid waarop aanbevelingen om de consumptie te verlagen of te stoppen met het eten van rijst."


Maar Consumer Reports en diverse gezondheidsautoriteiten, samen met een aantal politici, hebben opgeroepen de FDA om grenzen te stellen voor arseen in rijst, met name in babyvoeding. Nadat het al zijn gegevens analyseert, zal de FDA een beslissing nemen- maar dat kan jaren weg zijn. In de tussentijd, het agentschap zegt dat er geen noodzaak om rijst te vermijden, maar adviseert het eten van een verscheidenheid van granen.Arseen relativeren

We worden blootgesteld aan sporen van arseen de hele tijd-in ons voedsel, water en lucht.

Eeuwenlang werd arseen zelfs gebruikt als medicijn en in cosmetica, en het kan eigenlijk een rol spelen in fysiologische processen bij sommige dieren.

Zelfs als rijst is een belangrijke bron van anorganische arseen, moeten we, volgens sommige deskundigen, in gedachten houden dat veel voedingsmiddelen enig risico met zich meebrengen en dat het belangrijk is om een gevarieerd dieet te eten, omdat dit uw blootstelling aan eventuele giftige stoffen die aanwezig kunnen zijn in een bepaald levensmiddel zal beperken.

Op de lange termijn ligt de oplossing voor het arseenprobleem grotendeels bij de industrie - om rijstproducten met lagere residuen te produceren door rijst te te kweken in minder water, rassen te ontwikkelen die minder arseen opnemen en arseen uit de bodem verwijderen, bijvoorbeeld

- en bij de overheid, om arseenlimieten in voedsel en dranken vast te stellen.


Op basis van haar bevindingen, beveelt dit onderzoek van Consumer Reports dat;

– Volwassenen niet meer dan twee tot drie porties rijstproducten per week zouden mogen consumeren.

– Kinderen, die kwetsbaarder zijn voor de toxiciteit van arseen als gevolg van hun kleinere lichaamsgrootte, slechts 1 tot 1,5 porties per week mogen consumeren en geen rijstmelk moten drinken als onderdeel van hun dagelijkse voeding voor de leeftijd van 5.

– Zuigelingen mogen niet meer dan één portie babyrijst granen per dag consumeren.

We denken niet dat volwassenen zich aan dergelijke strikte grenzen moeten houden, maar als je veel rijst eet, kun je de volgende stappen nemen om je blootstelling aan arseen te verminderen.


Vier rijsttips

Kook rijst zoals je pasta kookt - in veel water.

Gebruik 6 kopjes kokend water voor 1 kopje droge rijst. Wanneer de rijst klaar is, giet het resterende water weg. Je verliest dan sommige voedingsstoffen in het kookwater, maar je vermindert ook arseen residuen-met maar liefst 45 procent, volgens een 2009 studie in het Journal of Environmental Monitoring.

Spoelen van de rijst voor het koken helpt ook, maar het verwijdert ook een aantal B-vitaminen.

Kijk voor rijst geteeld in Californië en geïmporteerde basmati en jasmijn rijst, die lagere arseen niveaus kan hebben. Een 2007 studie in Environmental Health Perspectives, bijvoorbeeld, gevonden minder arseen in rijst geteeld in Californië dan in het zuidcentrale Vs. Een ander papier vond dat basmati rijst uit India en Pakistan, evenals jasmijn rijst uit Thailand, had de minste arseen. Maar ander onderzoek heeft tegenstrijdige resultaten opgeleverd.


Vermijd bruine rijstsiroop en voedingsmiddelen gemaakt waarin dit verwerkt is, veel "junkfood", zelfs als ze biologisch zijn of afkomstig zijn uit een health-food winkel.

Ook, is het verstandig om je te beperken in de keuze van voedingsmiddelen met meerdere rijst ingrediënten.

Denk aan andere granen, zoalshavermout en gerst, vooral voor zuigelingen, evenals maïsgruis, bulgur tarwe en quinoa. Alternatieven voor rijstdranken zijn soja, hennep en amandeldranken.


Nog vier anti-arseen tips

Beperk sap. Uit een ander onderzoek door Consumer Reports,begin 2012, bleek dat bijna 10 procent van de 88 appel en druivensappen welke werden bemonsterd niveaus van arseen-meestal, anorganische arseen, boven de federale normen voor water bevatten. (Arseen gebaseerde pesticiden werden ooit gebruikt in boomgaarden en wijngaarden.) Hele vrucht is een betere bron van voedingsstoffen en vezels toch; sappen zijn rijk aan suiker en calorieën.

Het advies is dan ook om niet meer dan een glas sap per dag te drinken; jonge kinderen nog minder. Je kunt ventueel het sap verdunnen met water om calorieën te verminderen en blootstelling aan eventuele verontreinigingen te beperken.


Als u een privé-waterput heeft, laat uw water dan testen.

Vraag uw lokale gezondheidsdienst om een gecertificeerd lab aan te bevelen.

Arseen in het grondwater varieert in het hele land.


Was groenten en fruit goed. In het bijzonder, scrub aardappelen en andere groenten die worden geteeld in de bodem, in het geval de bodem was besmet met arseen. Dit helpt het verminderen van vastklampende deeltjes.Gebruik een goed Passieve Systemische Detox product om de toxines zoals arseen en andere zware metalen uit je lichaam te krijgen. CleanSlate is een van de beste!

Om te bestellen of meer te lezen over dit product

klik op deze link om meer te weten en te bestellen


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page